Týždeň slovenských knižníc v Slovenskej národnej knižnici - záver

By Milan

April 26, 2006
obrazok1 Výstavka Kuriózne tlače z fondov Slovenskej národnej knižnice

Zaujímavá bola aj výstavka Jubileá hudobných a literárnych osobností , ktorú pripravili odborní zamestnanci Archívu literatúry a umenia SNK. S návštevníkmi sme si pripomenuli výročia takých významných osobností ako boli: Mikuláš Schneider Trnavský (1881 – 1958, skladateľ, dirigent, pedagóg, regenschori, organizátor hudobného života), Ján Levoslav Bella (1843 – 1936, skladateľ, dirigent, pedagóg, priekopník slovenskej národnej hudby), Karol Kuzmány (1806 – 1866, básnik, prozaik a cirkevný hodnostár), Ivan Krasko (1876 – 1958, básnik a prekladateľ, vlastným menom Ján Botto) a Jozef Cíger Hronský (1896 – 1960, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, organizátor kultúrneho života na Slovensku, zakladateľ Zahraničnej Matice slovenskej).

obrazok2 Výstavka Jubileá hudobných a literárnych osobností

Návštevnosť SNK zvýšili už tradičné aktivity: Odpustenie poplatkov pri registrácii čitateľov (zaregistrovaných 74 nových čitateľov, z toho 25 z radov študentov) a sankčných poplatkov (1 126 kníh vrátených bez sankčných poplatkov), bezplatné poskytovanie medziknižničnej výpožičnej služby (vybavených 55 žiadaniek), medzinárodnej medziknižničnej výpožičnej služby (vybavených 224 žiadaniek) a rešeršných služieb (zhotovených 83 rešerší) a bezplatný prístup na Internet (uspokojených 359 používateľov).

Na svoje si prišli aj milovníci filmového umenia. V priestoroch Audiovizuálnej siene Slovenského národného literárneho múzea SNK sme si v rámci Roka Ľ. Štúra pripomenuli 190. výročie narodenia a 150. výročie úmrtia slovenského velikána premietaním filmov o Ľudovítovi Štúrovi Niet inej cesty (34 študentov z Gymnázia V. Paulinyho – Tótha v Martine) a Andrejovi Sládkovičovi Druhá láska (29 študentov z Gymnázia V. Paulinyho – Tótha v Martine). Zaujala aj adaptácia historickej povesti J. M. Hurbana Olejkár s tematikou zo 14. storočia o Matúšovi Čákovi Trenčianskom (45 študentov z SPŠ v Martine). Pred každým predstavením PhDr. Ivana Danková oboznámila návštevníkov s organizovaním celoslovenského podujatia TSK, Roku Ľudovíta Štúra a pridala zaujímavé poznatky o osobnostiach štúrovskej generácie (Ľ. Štúr, A. Sládkovič, J. M. Hurban). V Slovenskom národnom literárnom múzeu bola širokej verejnosti sprístupnená výstava ilustrácií a knižných diel Michala Hudáka, slovenského autora žijúceho vo Švédsku, Loď a ohnivý kameň. Mgr. Eva Kalnická pripravila pútavú prezentáciu vystavených ilustrácií a kníh najmenším návštevníkom v peknom podujatí Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ . Deti nakreslili tiež vlastné videnie predstavených kníh a príbehov, ktoré darovali múzeu (22 žiakov zo ZŠ A. Dubčeka v Martine + 3 dospelí).

obrazok4 Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ

Najmenším návštevníkom bolo určené rozprávanie a čítanie o Pavlovi Dobšinskom Rozprávkový svet Pavla Dobšinského spojené s premietaním sfilmovanej rozprávky Múdry Maťko a blázni. Deti sa bezprostredne zapojili do besedy o živote slovenskej rozprávky a jej filmovom spracovaní, ktorú im pripravila PhDr. Jelka Borcovanová (20 žiakov zo ZŠ A. Dubčeka a z Osemročného gymnázia v Martine).
K úspešnému priebehu TSK prispeli pracovníci SNK aj na pôde iných inštitúcií. Veľký význam mal odborný seminár Osobnosť knižnično – informačného pracovníka v znalostnej spoločnosti, ktorý sa uskutočnil dňa 31. 3. 2006 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorého odborným garantom bol generálny riaditeľ SNK Doc. PhDr. Dušan Katuščák, PhD. Nemalý záujem vzbudila aj prezentácia Bratislavského antifonára III pre študentov Gymnázia bilingválneho anglicko – slovenského Milana Hodžu v Sučanoch, ktorú si mohli pozrieť v Sučanoch dňa 30. 3. 2006.

obrazok5 Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ

Návštevníci SNK si mohli počas celého TSK zakúpiť tituly z produkcie Slovenskej národnej knižnice. K najpredávanejším artiklom patrili fotosúbory Jána Kollára, Jána Smreka a Janka Jesenského, Lexikón slovenských žien, Príručka ku genealogickému výskumu na Slovensku a v slovacikálnom zahraničí, Biografistika a pohľadnice Slovenskej národnej knižnice.
Prístup na všetky akcie a podujatia organizované Slovenskou národnou knižnicou počas Týždňa slovenských knižníc bol bezplatný.
Týždeň slovenských knižníc v Slovenskej národnej knižnici hodnotíme ako úspešný. SNK sa zviditeľnila svojou prácou ale aj zásluhou primeranej propagácie na celoslovenskej (Slovenský rozhlas) i regionálnej úrovni (Televízia Turiec, Nový život Turca, Žilinský večerník, Región žurnál). Mierne sa zvýšila návštevnosť knižnice, niektorí zamestnanci pripravili nové námety do ďalšieho ročníka podujatia. SNK tak prispela k úspešnému priebehu TSK v celoslovenskom meradle.



← newer | older →

Comments

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Бог в деталях, дьявол в мелочах" -NNI

"Бог в деталях, дьявол в мелочах" -NNI


End Software Patents

End Software Patents

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon