Slovenská knižná produkcia v Kanade.

By Stanislava

April 20, 2010

Medzinárodná výmena dokumentov sa zameriava na sprostredkovanie informácií o knižnom trhu tej-ktorej krajiny a následne na výmenu požadovaných kníh a periodík. Slovenská národná knižnica už dlhšiu dobu spolupracuje aj so zámorskými partnermi. Jednou z kanadských výmenných destinácií je aj fakulta umenia na Ottawskej Univerzite.
Táto inštitúcia prejavila záujem o monografie prevažne dokumentárneho, či encyklopedického charakteru. Príkladom je dielo známeho slovenského historika Pavla Dvořáka s názvom : Stopy dávnej minulosti 5. Kniha je už piatou časťou široko koncipovanej štúdie venovanej dejinným udalostiam na našom území, pričom tieto sú chronologicky usporiadané podľa jednotlivých období. Táto časť podáva informácie o období stredoveku, kedy sa u nás začal rozvíjať obchod, remeslo a baníctvo a kedy krajina čelila nájazdom tatárskych vojsk. História vystupuje z pozadia knihy ako živá kulisa pre mnoho artefaktov zobrazených na farebných fotografiách v texte knihy. Nájdeme tu dôkazy minulosti v podobe bohatých archeologických nálezov z lokalít Levoče, Banskej Štiavnice či východného Slovenska. Autor podáva výklad v širších súvislostiach a vzťahoch presahujúcich naše hranice a história sa tak stáva súčasťou celosvetových udalostí.
Ďalšou publikáciou zaslanou za more je kniha Bratislava a starí Slováci od autora Matúša Kučeru. Text rozdelený do dvoch častí prináša informácie o histórii hlavného mesta do roku 1000 nášho letopočtu Dejinné udalosti rovnakého obdobia, avšak so záberom na celú krajinu približuje v druhej časti knihy. Minulosť hlavného mesta rezonuje práve teraz, v čase, kedy sa archeológom podaril unikátny nález mincí (Biatec), antických amfor, rímskeho muriva a ďalších zaujímavých artefaktov na nálezisku v areáli Bratislavského hradu. Z iného súdka a to historicko-politického sú ďalšie publikácie Dvojkríž v siločiarach bieleho orla a kolektívne dielo nazvané Od revolúcie 1848-1849 k dualistickému Rakúsko – Uhorsku. Druhá z nich s podtitulom Počiatky politickej emancipácie Slovákov a formovania modernej spoločnosti, opisuje udalosti z búrlivého politického obdobia polovice 19. storočia, ktoré vyvrcholilo v roku 1867 štátoprávnym vyrovnaním Rakúska a Uhorska. Kniha Dvojkríž v siločiarach bieleho orla autora Dušana Segeša z vydavateľstva Veda je, ako už napovedá samotný názov, koncipovaná ako pohľad na udalosti druhej svetovej vojny a povojnové aktivity odohrávajúce sa na Slovensku cez prizmu poľskej exilovej vlády. Dozvieme sa o kontaktoch poľského ministerstva zahraničných vecí s predstaviteľmi slovenskej politiky tohto obdobia, ako aj o ďalších aktivitách našich spolkov a organizácií v zahraničí.
V uplynulom roku na našom knižnom trhu zavážila hodnotná encyklopédia a to nielen svojou gramážou (cca3,500kg). Na kvalitnom kriedovom papieri s úctyhodným počtom strán (983) môžeme obdivovať krásu Slovenska. Kniha vyšla vo vydavateľstve Simplicissimus pod názvom Slovensko: ilustrovaná encyklopédia pamiatok a v anglickej mutácii Slovakia: Illustrated Encyclopaedia of Monuments. Pamiatky Slovenska sú predstavené podľa jednotlivých regiónov, pričom tieto nekorešpondujú s krajovým členením územia ale s geografickou orientáciou. Jednotlivé časti sú pomenované : Juhozápad Slovenska, Severozápad Slovenska, Juh stredného Slovenska, Stred Slovenska, Sever Slovenska, Kraj na východ od Tatier, Východ Slovenska. Z pomenovaní sa vymyká časť nazvaná kolíska krajiny, ktorá predstavuje Nitru a pamiatky v tomto regióne zachytené až po Tekov. Publikácia je bohatá na aktuálne fotografie či na ilustrácie vybraných kultúrnych pamiatok. Encyklopédia Slovensko v číslach : 1109 hesiel, 6000 originálnych fotografií, 110 trojdimenzionálnych ilustrácií pamiatok a 28 priestorových obrázkov vybraných historických miest. Na posledných stranách knihy nájdeme, tak ako to býva u kníh tohto typu samozrejmosťou, registre pre uľahčenie rýchleho vyhľadávania hesiel. Slovensko je prvotina vydavateľstva Simplicissimus a myslím si, že veľmi vydarená, toto dielo naozaj stojí za to vidieť.


Stanislava Knapčoková

There's more pictures of this, if you want to see them...



← newer | older →

Comments

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"A society grows great when old men plant trees in whose shade they know they shall never sit.”
~ Ancient Greek proverb

"A society grows great when old men plant trees in whose shade they know they shall never sit.”
~ Ancient Greek proverb


Defence of smokers

Defence of smokers

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon