Môj kamienok

By Vlado

April 18, 2009

Je to rok, čo som sa ráno zobudil na telefón. Skoro vždy budenie telefónom znamenalo zlú správu z Bratislavy, zo SLovenska . No ale čo je zlá správa som sa dozvedl až toho rána. Rok ubehol a striedali sa v ňom silné momenty na opačných póloch.

Tiež som si všimol jednu vec, ak si nechcel aby som čosi pomenil na tvojom materiali na myvtoronte , aj keď len z čisto technického dôvodu, tak sa to urobiť nedalo. Tak som to nechal , nakoniec nemusí byť všetko rovnakej chuti.

NoneTeraz som si spomenul aj na ten podarený telefonát, keď som upratoval svoj telefónny zoznam zo Slovenska a pri jednom čísle som si nemohol vybaviť, komu patrí. Nakoniec som naň zavolal a ozval sa niekto známy a ja som si nevedel spomenúť komu ten hlas patrí. Zahanbený som zložil, ale po chvíľi mi to nedalo a zavolal som znovu a začal som vyzvedať s kým vlastne hovorím. Nuž to sa podarilo.... Ani v päte som nemal, že to bol vlastne dar.

Nuž tento rok je plný prekvapení a rôznych darov, a sú medzi nimi aj príjemné.

Pred pár dňnami sa mi dostal do ruky výrok Tomáša Baťu z roku 1932, no nemám to overené či je autentický ale mám silný pocit, že príčiny a východiská sú neodškriepiteľné. A tiež som musel uznať, že jeho obdivovatelia , ktorým som kedysi nerozumel, sa nemylili.

Ako mám možnosť sledovať, Slovensko je neustále zaplavované strachom a beznádejou, aj formou hrozných predpovedí do budúcnosti. Preto len rýchlo vpred a vpred a vpredu ..... Tohoto roku sa očakáva príchod nového vírusu, ktorý má spôsobiť genetické zmeny u človeka, že napr. miesto vlasov začnú ľuďom rásť výrastky na hlave. Niektorým narastie ďalšie čelo, niekomu pribudne tretie oko, respektíve narastú oslie uši, ďalším divné rohy. Najväčšia zmena sa očakáva na genitáliach, zmiznú ich vonkajšie prejavy a zmeni sa aj ich funkčnosť

Ťažko mi nejako tomu oponovať, každý sa rozhoduje sám čomu veriť a čomu nie. Tiež nie je možné vyargumentovať alebo dokázať či vyvrátiť vieru. Moje myslenie ťažko nazvať jednosmerným, pokiaľ sa nepovažuje za smer hľadanie rozporov nech sa týkaju hocičoho.

Majú proroctvá nejaké pravdivé jadro? Áno majú ak sa berie ich zverejnenie za pravdu. Totiž ak o nich nikto nebude vedieť, aký majú zmysel? Ak o nich treba vedieť, tak prečo? Aby sme sa pripravili? Ak sa nepripravíme, tak sa nenaplnia? Ak sa pripravíme, čo to zmení? Alebo môžeme im zabrániť? Proroctvá sa musia splniť alebo nie? Ak sa doslovne splniť musia potom naša činnosť nemá zmysel. Ak tomu tak nie je potom naša budúcnosť je závislá od našich činov, takže do práce.

Čo ďalej? Opoveď je vo výroku pána Baťu

Prečo si myslím, že veda je potrebná?

Bežne si človek málo kedy uvedomí, že existuje aj niečo iné, viac ako je už spoznané. Ja som presvedčený, verím tomu, ze je ešte stále čo objaviť , čo v preklade znamená že vedecký pokrok má odhaľovať a ukázovať aj druhým ľuďom aby videli, pochopili alebo si uvedomilii čo všetko existuje . Dá sa povedať , že zatiaľ my chápeme len určitú časť z toho čo existuje

Aby sme sa mohli v konkrétnom prípade lepšie rozhodnúť potebujeme viacej vediet o probléme a musíme mať schopnosť správne vyhodnotiť spoznané. Zrejme ľudia majú aj skrýtu schopnosť poznania, keďže majú aj to čomu sa hovorí intuícia

Svedomie.

Problém s intuíciou a svedomim je totožný, ak hlas svedomia, človek nepočúva, hlas zoslabne a niekedy môže aj navždy stíchnuť

Babylon

Nuž pamätám na serial Babylon 5. Pôvodne bol Babylon symbolom rozdelenia ľudí podľa jazyku. Ľudi rozdelili a rozumeli si len tí čo hovorili spoločným jazykom. Už pár rokov máme Babylon 2 , (možno je to číslo iné), pokrok ide ďalej a dnes si už nerozumejú ľudia hovoriaci tým istým jazykom, ba tým istým nárečím. A nemusí ísť nevyhnutne o angličtinu, oveľa viac mám ten pocit so slovenčinou, ale to je skutočne len môj problem. Ono vždy platilo, že niekto je na rovnakej vlne a niekto nie ......, ale to ešte nemusí byť Babylon 2 .

Dá sa vôbec pribrzdiť, či zastaviť a premyslieť si niečo? A mátm vôbec takú potrebu? Treba skutočne všetko zbúrať a postaviť nanovo? A dá sa to vôbec? A čo vlastne chceme dosiahnuť? Zlaté teľa?

Stop.

Tradícia priniesť kamienok na hrob možno nie je naša, ale toto je môj kamienok pre Teba Andrej



← newer | older →

Comments:

Posted by: Saša on April 18, 2009, 2:58 p.m.

Comment: Čítam Tvoj príspevok už asi tretí krát a je mi stále jasnejšie, že si napriek všetkému asi človek v pohode.Akokoľvek by som sa v týchto časoch snažil, asi by som nič podobné nezosmolil. Ale nie je to ani žiadnou svetovou krízou ani tou debilnou situáciou na Slovensku. Myslím, že kto prežil "eden" mečiarizmu toho už len tak niečo nepoloží.Tobôž nie fašisti vo vláde členskej krajiny EÚ.Teraz riešim problém, vo vnútri našej preslávenej firmy, ktorú za prispenia už vyššie menovaného, sprivatizovala skupina československých politrukov a dotiahla to tak ďaleko, že predala domovskú budovu.Tak som sa pri prvom výročí Andrejovho odchodu zrazu ocitol v úplne inom prostredí,v podnájme a s úplne novými pracovnými úlohami. Tak Ti poviem,to som už vo svojom pomerne "mladom" veku neočakával. Ale to asi nie je vhodné miesto na moje výlevy.Žiaľ, fakt v tomto období nie som schopný myslieť na nič iné. Snáď by to Andrej pochopil.

Posted by: celkom nahodny citatel on June 11, 2009, 7:32 p.m.

Comment: Veľa múdreho,súhlasím.Môžem sa spýtať na meno interpreta skladby pod blogom?

Posted by: Vlado on June 12, 2009, 4:41 a.m.

Comment: Rado sa stalo. Judas Priest - Nostradamus

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

Нравственные устои наших руководителей образованием и культурой восхищают своим полным отсутствием @nourlnews @Dasssha2010

Нравственные устои наших руководителей образованием и культурой восхищают своим полным отсутствием @nourlnews @Dasssha2010


What is Free Software?

Free Software, Free Society

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon