Predohra

By Vlado

April 26, 2011

No vidím, že som mal byť konkrétnejší a viac vysvetliť moje názory a o čo mi ide v Obrane fajčiarov. Zatiaľ mám tri základné body, rozhodne to ale nie je všetko.

  1. Napriek tomu, že fajčenie cigariet je legálne, nejde o návod či navádzanie na fajčenie

  2. Ide o odmietnutie názoru, že ľudia čo fajčia, sú nižšia trieda ako tí, čo nefajčia a poukázať na skutočné dôvody obštrukcií

  3. Zamedziť vládam, firmám či iným čo chcú zneužívať závislosť niektorých občanov na tabakové výrobky na nerozumný a neúnosný rast cien / daní na spomenuté výrobky

Rozoberme si to podrobnejšie. Ako prvé by som rád spomenul, že v mojom prípade, čo sa týka fajčenia som janičiar horší od Turka. Prestal som fajčiť po Veľkej noci 1989, keď som sa v spotrebe dostal zhruba na 100 cigariet/deň. Odvtedy som trvale nefajčiaci fajčiar a človek ostro sa ohradzujúci proti útoku cigaretového dymu na moje dýchacie cesty. A tu vidím jeden veľmi závažný problém, prečo bol rozpútaný boj proti fajčiarom a prečo sa im zakazuje fajčiť tam či tam, a potom, keď už začne hlúposť kvitnúť, tak začínajú zakazovať aj na uliciach, plážach a pod. Vráťme k miestnostiam, budovám, či dopravným prostriedkom. Dobre si pamätám lietadlá. kde sused fajčil a ja som nič necítil, pamätám si reštaurácie, kde sused fajčil a ja som sa tlačil gulášom a nič som necítil. Nehovorím, že to bolo všade, ale boli aj také reštaurácie, budovy kde si mohol fajčiť dokonca aj vo výťahu a dym sa proste vyparil skôr, ako mohol doraziť k inému človeku. Proste bola kvalitná a poriadne fungujúca ventilácia, či už v lietadlách, niektorých autobusoch, budovách a podobne. Ak by nebola poriadna , tak sebemenšie množstvo dymu stači na to, aby ho zacítili všetci. No a tu je ten kameň úrazu. Sú dve cesty - buď bude všade kvalitná ventilácia alebo sa tam zakáže fajčiť. Lacnejčie je prirodzene zakázať. Proste dym z cigariet je cítiť, tak zakážeme fajčiť a všetko bude v poriadku. Lenže ono sa dá zakázať, dá sa zákaz vynútiť ale následne sa začnú používať čo najlacnejšie ventilačné systémy, čo má za následok, že v uzavretých priestoroch sa baktérie, či vírusy množia a prúdia bez obmedzenia všetkými smermi. Nechcem sa podrobne zaoberat s tým, aké všetky choroby z tohoto vznikajú, objavuje sa to občas v tlači, keď už je niečoho priveľa. Nikde sa ale neobjajuje, že je to dôsledok nedostatočných klimatičných zariadení. Stačí si urobiť malý test a zapáliť si, v momente bude cíťiť dym v celom objekte, čo znamená, že vzduch cirkuluje ale sa nečistí, čo má, či môže mať zdravotné následky pre všetkých prítomných.

Čo sa dosiahlo zakázaním fajčenai v rôznych budovách? Stratil sa prirodzený varovný systém, že čistička vzduchu je už či nedostatočná, alebo pokazená No a toto sme chceli dosiahnuť? Dýchať zamorený vzduch v uzavretyých priestoroch? Preháňam? Ak si to myslíte, čo už, držím vám palce nech vám to vydrží A ešte stále si myslíte, že mocným skutočne išlo či ide o zdravie národa?

Mám aj príklad, o tom ako sa hovorilo aké je fajčenie nezdravé a preto treba zvyšovať ceny cigariet.

Ceny rástli do nebies, v momente začala rásť kriminalita či už v pašovaní, či lúpení obchodov , transportných prostriedkov a podobne. Nelegálny tovar sa samozrejme potom predával za nižšie ceny ako boli v obchodoch. Tu, aby nedošlo k nedorozumeniu, ani ja ani nikto z rodiny sa takýmito výrobkami nezásoboval a ani nemáme, či sme nemali kontakt na nejaký nelegálny zdroj, informácie sú len z medií. Po čase mocní prišli k záveru, že zvýčenie cien neprinieslo požadovaný, očakávany nárast daňových príjmov, tak treba ceny zvyšovať ďalej. Čiže nešlo o zdravie občanov, ale o zvýšenie príjmov mocných. No a kolotoč sa roztáčal čám ďalej tým viac, rástli ceny, rástla kriminalita, rástol počet odberateľov až sa mocní dopracovali k názoru, že to treba vyriešiť tým, že každý čo fajčí bude musieť dokázať, že fajčí cigarety, ktoré získal za ceny nadiktované mu mocnými. Je toto ešte demokracia a sloboda ? Tu už ani nejde o fajčenie, ale ak tento princíp dostane zelenú, potom je bezuzdný rast všetkých cien a daní nevyhnutný, čo priviedie k masovej kriminalizácii skoro všetkých občanov, lebo ak budú chcieť prežiť, budú musieť spolupracovať s nelegálnym sektorom. Následne neudržateľná inflácia rovráti celý ekonomický a menový systém. Aj keď ja osobne mám pochybnosti, či mocní , ktorí takýto systém rozbehnú proti občanom svojej krajiny sú ešte legálni... ale to som sa už dostal trochu ďaleko. Keď sa vrátim na zem, podľa mňa keby mocní mali trochu rozumu tak vrátia/ znížia ceny/dane na pôvodnú úroveň čím zanikne táto kriminalita, lebo občania sa vrátia za nákupmi do obchodov .

Sú známe aj také prípady.

Myvtoronte.com je na Vašej strane



← newer | older →

Comments:

Posted by: stano on April 26, 2011, 5:06 p.m.

Comment: Fajčenie je pliaga ako aj alkoholizmus, či už na tom mocní zarábajú alebo nie. Každá závislosť je barlička, ako žiť. Lenže sú aj horšie veci, to je jasné a oveľa horšie ako to, či niekto fajčí alebo nie. Osobne mi však prekáža, ak sú fajčiari aj nefajčiari v jednom vzdušnom prostredí bez ohľadu na to, či je tam kvalitná ventilácia. Nefajčiari totiž často nemajú inú možnosť a tak dýchajú znečistený vzduch bez ohľadu na ich potreby. Tiež som abstinujúci fajčiar a niekedy je to ťažké. Preto som za čoraz prísnejší postup voči fajčiarom. Možno keby bol taký v časoch mojej mladosti, snáď by som nikdy nezačal a nespadol tak do tohto bludného kolotoča závislostí, hoci spoliehať sa na takéto tvrdenie nemôžem.

Posted by: Jakub on April 26, 2011, 5:15 p.m.

Comment: Miesto povzbudzovania ludi aby zili zdravsie nastava trestanie ludi koli ich zvykom (alebo zlozvykom). Vsetci ti ktori veria ze obetovat osobne slobody svojich spoluobcanov je vhode v mene zdraveho zivotneho stylu ma desia. Na zaver len toto ked mozu fajciari platit viac lebo su fajciari tak potom rozhodne mozu platit viac aj tieto skupiny: 1. ludia uzivajuci alkohol 2. ludia s nadvahou (alebo podvahou) 3. ludia co dost nesportuju 4. ludia ktori sa venuju nebezpecnim aktivitam vo svojom volnom case (napr. extremne sporty) 5. ludia ktory nezdravo ziju napr. malo spanku iste som na nieco zabudol ale na ukazku to staci

Posted by: Božena on April 27, 2011, 7:42 a.m.

Comment: Je ťažké pripojiť sa do takejto diskusie, ale vychádzajme aj zo starých skúseností, kedˇ indiani naučili bielych ako fajčiť fajku mieru. Ako Kubánci vdˇaka cigarám žijú, ako žijú. Život je tak zložitý. Je človek ochudobnený ak nevyskúšal fajčenie a alkohol? Kedˇsom čítala Jacka Kerouaca, tak som sa za neho hanbila ako si na návšteve u tety sám nalieval. Cestovali sme na dovolenku a v intersity si manžel kúpil pivo, susedia kávu a mladé kočky zazerali, že im pivo smrdí a krútili nosom, no čo už, taký je život.

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Бог в деталях, дьявол в мелочах" -NNI

"Бог в деталях, дьявол в мелочах" -NNI


High Priority Free Software Projects

 High Priority Free Software Projects

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon