Mŕtvy bod

By Vlado

July 26, 2011

Pamätáte si tento vtip? Inštruktor vysvetľuje mladým vojakom. Samopal má štyri hlavné časti. Sú to tieto tri: pažba a hlaveň. Ak nie, nič sa nedeje, ale čo chcem povedať? No mrtvý bod je bod, kde sa stretnú všetky siločiary a pôsobia proti sebe, proste všetky pôsobenia sú v rovnováhe a kde sa nič nedeje, je mŕtvy bod. Aspoň tak sa to volalo za mojej mladosti, alebo len takto si to ja predstavujem? No veľmi na tom nezáleži, proste čo je podľa mňa mŕtvy bod dúfam, že som popísal dosť zrozumiteľne. Na druhej strane je zrejmé, že tak ako sa menia sily, tak sa ten bod môže pohybovať, a to ako v čase tak aj v priestore, samozrejme všetko to je možné, keď je stabilita, že vždy je určitý bod, kde sa všetky vplyvy navzájom rušia. Takže mŕtvy bod čo sa pohybuje, ani mŕtvy vlastne nie je. Samozrejme jeho existencia je podmienená existenciou určitej, aj keď premenlivej rovnováhy, a teda taký bod je veľmi nestabílný a zrejme by sa ťažko dalo povedať , kde práve je. Ako príklad, ak sa zvätšujú sily zo západu a z východu nie , tak bod sa posúva smerom na východ. To je geografické miesto, ale ako to je s idieológiami? Dohodnime sa, že mŕtvy bod, môže byť len jeden, čiže je výsledkom všetkých možných protichodných či súvisiacich tlakov / pôsobení. No ale teraz si predstavme situáciu, keď siločiary majú stále rovnakú intenzitu a MŔTVY BOD, je skoro skutočne mŕtvy, to znamená, že sa nehýbe. Absolútna nepohyblivosť iste neexistuje, ale existuje skôr to , že keď sa jeden vlyv zvätší tak všetky ostatné, tiež zvýšia svoje pôsobenie. Čo sa prejaví tým, že bod vykonáva mikro pohyby hore dole zľava doprava, proste osciluje okolo svojho "mŕtveho bodu"

Taký mikro pohyb, je veľmi chaotický a neredvídateľný, dá sa povedať, že ide o bod maximálnej nestability, niektorí by ho možno nazvali bodom maximálnej stability. Nech to nazveme hocijako, na princípe to nič nemení. Čo tým myslím? Niektorí si možno pamätajú miesto v Bratislave čo sa volalo "Mliečny bar", kde bolo dostať všetky možne pochúťky hlavne na báze mlieka. Keď krčmu s podradným pivom a alkoholom nazvem "mliečnym barom", tak v tej krčme mliečne špeciality asi nebudú hlavným artiklom. To len tak na okraj ako to môže byť s názvami.

Otázkou je ako dlho sa ten oscilujúci mŕtvy bod udrží v oscilácií, a čo sa stane, ak jeden vplyv sa stane dominantným? Je úplne jedno či nárastom svojej sily alebo oslabením iných. Príde k explózií, alebo krachu, kde sa všetky siločiary dostanú do obrovského pohybu, až sa časom nájde nový mŕtvy bod, aj keď len prvého typu, čiže bod čo mení svoje miesto, ale napriek tomu existuje určitá rovnováha, aj keď je premenlivá, ale stabilná. No tak dlho sa budú siločiary prelínať až to skončí zase v oscilácií bodu, čiže dá sa očakávať explózia, či krach. Niektorý ten dej nazývajú revolúciou, keď použijeme prizmu tejto civilizácie. No a kde sa nachádzame my teraz a tu? Náš čas a priestor? No proste sme tu a v tomto čase. Ale podstatné je, kde chceme byť zajtra. Nuž niekomu sa to môže zdať smiešne , že čo už na mne záleží. Mne sa to zdá životne dôležité postaviť sa k tomu tak, že aj môj vplyv či názor niečo zmení.

Ako bude , to skutočne záleží len na každom z nás, každý má svoju voľbu, rozhodnúť sa, ktorou cestou by chcel ísť do budúcna.

Mrtvy bod osciluje, ...........

A na záver jeden čerstvý vtip z rádia. Komentátor skonštatoval, že v ich rádiu majú tieto tri zlé veci: matematiku



← newer | older →

Comments:

Posted by: Božena on July 27, 2011, 12:56 p.m.

Comment: Z geometrických nákresov som mala dobrú známku, ale matematicky vypočítať ich obsah mi robilo problémy. A ak si hovoril o priamkach a úsečkách, to mi nerobilo problémy vypočítať ich. No bohužiaľ, matematika robí viacerým politikom problém a potom to takto vyzerá. Niektorí si dokonca nevedia vypočítať ani rozlohu svojho územia a kreslia mapu od buka k buku, ale čo už taký je novodoby svet humanizmu.

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

Нравственные устои наших руководителей образованием и культурой восхищают своим полным отсутствием @nourlnews @Dasssha2010

Нравственные устои наших руководителей образованием и культурой восхищают своим полным отсутствием @nourlnews @Dasssha2010


Publishers and activists come together to say NO to DRM on ebooks

Publishers and activists come together to say NO to DRM on ebooks

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon