Rybačka v Kanade

By Jožko

April 27, 2012

Rybacka
Muž – podľa indiánskeho horoskopu má vždy pripravený zbalený kufor na cestovanie za spoznávaním nových miest a života. Poznáte to. Rybári sú kategória ľudí ktorá je vďačná za možnosť zoznámiť sa s nepoznanými možnosťami rybárčenia aj mimo domovinu. Tak to bolo so mnou. Dostal pozvanie od spolužiaka Vlada zo strednej školy už pravého, zámorského Kanaďana. Chvíľku som váhal, či pozvanie na  rybačku v ďalekej zemi prijať. Rozhodol sa že prekonám more a okúsim lov šupináčov tak ako to videl v prírodopisných filmoch.
Prvé ťažkosti
Prvý problém nastal na letisku kde moju výbavu, najmä udice považovali za predmety ktoré možno použiť ako zbraň. „Áno, sú to zbrane ale na ryby“, priznal som uniformovanému strážcovi letiska. To som nemal. Všetky udice vrátane sady nožov ktoré bežne nosil k vode zostali doma. Akási chlpatá potvora štekaním skákala okolo mojich drahých kufrov a tašiek. Kufre som musel otvoriť a po vytiahnutí oštiepkov ako dar kamarátovi ich chlapi v skafandroch odviezli na analýzu či to nie plastická výbušnina. Nebola. Napriek tomu ma dôrazne upozornili na porušenie zákazu prevozu potravín za more. Ďalší problém vznikol v lietadle kde púšťali film o žralokovi s mohutnými čeľusťami, aj sa tak volal ktorý naháňal strach kúpajúcim sa ľuďom bez zbraní. To ako udíc proti hubatej príšere. Ale chlácholenie štíhlej devy s modročerveným šálikom na krku v slušivej na mieru ušitej uniforme,  ohnivá voda chladená kúskami ľadu urobili svoje. Krásny sen nad morom plným rýb ktoré ulovím pookrial moju loveckú dušu. Od dlhého sedenia ako na neúspešnej rybačke sa prihlásil starý problém, ľudovo vlkom nazývaný. A mastička zo sádla musela zostať v kontajneri na letisku.

Prvé kroky za morom

Kamarát Vlado na letisku v Toronte kde pristála oceľová opacha podoby veľryby sa zasmial mojim starostiam s výbavou na rybačku. Prišiel s malým autobusom v ktorom bola výbava hodná na lov aj takého žraloka akého videl v lietadle. Aj o spanie a prípravu jedla spolu s inými ľudskými potrebami bolo postarané v domčeku na kolesách. Spolu s ďalšími dvomi rybármi ako silná štvorka vyrazili do nekonečnej a krásnej prírody k Veľkej losej rieke. Po dni putovania sme zakotvili pri drevenom zrube ktoré sú po celom toku rieky pripravené pre každého turistu po úhrade poplatku pri vstupe do rezervácie. Z autobusu sme presadli do drevených člnov kanoe, ktoré mali veslá zo všetkého možného len nie z dreva. Po šiestich hodinách plavby sme vyskúšali či sú vo vode aj ryby. Netrvalo päť minút a každá nahodená udica bola obťažkaná šťukou. Zaujal ma rituál pri vytiahnutí prvej ryby. Najstarší účastník výpravy lovcovi nasadil na hlavu indiánsku čelenku, tri krát ho obišiel dymiacim konárom a pasoval za lovca rýb ktorý musí ctiť určené pravidlá. Rýb zober koľko nevyhnutne potrebuješ, ostatné pusti späť alebo podaruj kolegovi s prázdnou udicou. Inak príde kliatba Vládcu vody v podobe deravej loďky, zlomenej udice alebo choroby. A lekár na okolí dvesto míľ nie je žiadny.

Krásna minulosť

Boli sme v miestach kde počas zlatej horúčky operoval oddiel Kanadskej kráľovskej jazdnej polície. Táto teraz dohliada nad dopravou na rieke. Veľká losia rieka, jedným slovom zemský raj pre rybárov na zemi ! Ryby tu lovia aj vtáci. Neraz sa spustil orol a krásnu dúhovú rybu za ktorú sa nemusí u nás hanbiť ani lovec hlavátky z Oravy odniesol hore, do jej neba. V starej indiánskej dedine s totemami obdivovali najmä udice  ktorými lovili určite ešte súkmeňovci náčelníka Apačov. Úlovky podľa rozďavených papúľ na stenách boli určite veľké ako otvorené vráta na stodole, čo potvrdzovalo šikovnosť a silu ich lovcov. Nielen vtáci tu lovia. Občas možno zazrieť chlpatého grizlyho ako capne labou do vody a ryba sa metá na brehu. Netreba mu udicu a drahé nástrahy. Vie kedy, kde a ako. Túto krásu som natočil kamerou. Lenže niektorý z nás zrejme porušil indiánsku prísahu a kamera pri väčšej vlne odplávala do hlbín. Chceli som ju zachytiť rukami, bola tak blízko. Bol to však optický klam vo vode čistej ako Bošácka slivovica po dvojnásobnom vypálení. Ale spomienky ukryté v ich hlavách a dušiach na nebeskú rybačku neodplávali.

Parádna studená sprcha

Po návrate do civilizácie mi kanadský kamarát navštíviť padajúcu vodu v Niagare. Že vraj voda tam padá z výšky asi dva krát väčšej ako vodopád Skok v Tatrách. Prípravy po nástupe do lode k vodopádom dávali tušiť niečo väčšie. Každý dostal pršiplášť, záchranné koleso a dospelí pohár niečoho tuhého chutiace ako ALPA. Postupne bolo počuť vzrastajúci rev motorov lode. Neboli to motory. To hučala padajúca voda z výšky mrakodrapu. Okolo lejak ako v júnovej búrke, hukot vody a plač slabších pováh ktoré odmietli vypiť ALPU. Vyfasované pršiplášte sú zbytočné. Každý z tých vyše 12 miliónov návštevníkov ročne je mokrý ako vodná myš. Dajú sa tu loviť ryby ? Rozmýšľal nad hučiacou vodou okolo. Zrejme nie. Nie sú tu miesta ako u nás doma kde možno suchou nohou postáť a pokúšať tie šupinaté potvory aby okúsili tú našu, jedine pravú návnadu.

Spomienka na budúcnosť

Pri odchode z Kanady som dostal od spolu lovcov prísľub pozvania na rybačku v teplejšom kraji. Tam kde ryby chytal a o nich a ich lovcoch písal sám veľký ctiteľ prírody čo presvedčilo stvárnil v románe Starec a more. Ale k tejto rybačke možno neskoršie až sa vrátim späť.

Všade dobre, ale doma najlepšie -premýšľal nad návratom k slovenským vodným plochám kde sa každý s každým pozná. Aj keď ryby majú nariadenú dovolenku a neberú, každý má možnosť pochváliť sa prísediacim kamarátom úlovkami z vody alebo z putovania za nimi až za Veľkú mláku.

„Ak chceš byť šťastný celý život, staň sa rybárom. Pretože láska k rybám nepozná hraníc.“

Jožko R.

There's more pictures of this, if you want to see them...



← newer | older →

Comments:

Posted by: JA on May 29, 2012, 4:12 p.m.

Comment: Ten má pekne dlhú palicu :-))

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

".. hledáme rozdílne, na místo sjednocení.." - Daniel Landa

".. hledáme rozdílne, na místo sjednocení.." - Daniel Landa


Powered by GNU

Powered by GNU

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon