Strelec v záhrade č. 15: Liečivá záhradka

By Jožko

December 3, 2013

Ľudia narodení v znamení Strelec sa nemusia obávať o mnohonásobné navýšenie svojej hmotnosti.

Aj mne, dlhoročnému záhradkárovi čas nepostál a nepočítal s tým že voda v naplnenom sude nemusí pravdivo odrážať stav telesnej schránky. Iba pri holení pred stále slepejším a oneskoreným zrkadlom s pomocou očných pomôcok videl svoje kedysi havranie vlasy, teraz začesané na lysinku. Širokouhlá postava veľkosti XXL špatila aj novo kúpené zrkadlo. To oneskorené neprežilo skok z obloka do kontajnera na smeti. Doteraz som neveril lekárovi, v civile tiež záhradkárovi, že by mal niečo pre svoje zdravie urobiť. Nejesť toľko, držať diétu a viac pohybu. Lenže podobné odporúčania ba s väčším dôrazom konštatoval aj primár z okresného špitála. A tak sa súčasťou jeho výbavy stali brožúry s receptami na bezbolestný prechod z XXL na min. XL. Zaujímavé čítanie. Jeden preferuje nejesť, druhý jesť často v malých dávkach bez uvedenia čo je malá. Iný cvičiť piatich Tibeťanov, ďalší dvanástich Kámásútrov pred, počas a po jedle aby telo odolalo lákadlám kuchyne. Zaujala vajíčková diéta v nádeji na ušetrenie výdavkov za šunku, sušienky. Rozhodol sa pre vajíčkovú . Veď v minulosti na každom kroku čítal : Jedno vajce denne ! A keď zvládne dvanásť bude štíhly ako prútik vŕby. Problém nastal na trhovisku pri kúpe vajec. Predavačka na otázku či má dobré vajcia privolala akéhosi Bélu aby ho vytriasol z gatí. Cúvol k inému stánku kde si vypočul prednášku, že na chudnutie sú vhodné malé vajíčka od liliputánok i keď sú drahšie, pretože majú väčšie bielka. A tých má ona dostatok. Kúpil ich s poznámkou predavačky – Nech vám padnú na úžitok-. Nepadli. Ihneď začal realizovať rady odborníkov. Tí radili jesť vajcia vždy inak uvarené. Na mäkko, polomäkko, tvrdo, no  najlepšie ich vypiť surové. Posledná rada bola vábivá, iba  urobiť dierku do škrupinky a vypiť. Myslel som že je prázdne, pretože obsah von. Tak som potlačil silnejšie. Lepkavá hmota skončila na vypratých montérkach. Susedia tento výstup chudnutia ohodnotili hurónskym smiechom a dubasením akoby došlo k zníženiu cien sadeníc rajčín. Vajcová diéta dostala červenú.

Navštívil som ešte raz primára. Po rozpovedaní svojich skúseností z diéty a  utŕženej hanby pred kolegami mi dal dostal ponuku na pobyt v kúpeľoch. Súhlasil, ale pod podmienkou že záhradky v blízkom okolí nebudú.

Režim bo prísny. Rozcvička, nesladený čaj s rožkom, obed s mäsom tenkým ako servítka a popoludní prechádzky po okolitých lesoch. Pretože dlhší pobyt na jednom mieste a bez styku s ľuďmi sa videlo ako väzenie, skamarátil som sa s údržbárom Rudom, kuričom a šoférom v jednej osobe. Pomohol som mu pri drobných prácach, posedeli, pofajčili a spomínali na mladšie roky. Rudo po práci pravidelne odchádzal, čo som a  počul jeho moped zavýjať od potoka. Nedalo mu, spýtal sa Ruda kde chodí.

Že vraj do záhradky. Neveril som. Rudo mi však zaobstaral bicykel a spolu tajne vyrazili do záhradky. Prvé čo som si všimol bolo, že stromčeky boli akési nižšie ako u nás na dolniakoch. Ale po prečítaní záznamov o úrode z nich stúpol Rudo v mojich očiach nad hlavnú sestru v liečebnom dome Kilečko kde som dočasne býval. Už nie s Rudom, ale šéfom Rudkom som pravidelne zatínal motykou do tvrdej zeme. Boleli ruky a chrbát, ale to sa zabudlo pri pohľade na prírodu okolo a zelený porast v záhradke.

Lúčenie s Rudkom bolo smutné, ale s prísľubom že príde ku mne na dolniaky a ukážem Rudkovi svoju záhradku.

Pri prepúšťaní z liečenia mali radosť všetci lekári i sestričky. Ako príklad kvalitnej liečby ukazovali moje štíhle vyšportované telo všetkým pacientom. Ej keby vedeli, že diéta bola na dlhých suchých horniackych klobásach, prerastenej slanine a vajciach z Rudkovej domácej chovy ! Ale aj z pracovných vychádzok, ktoré zo mňa urobili znova zdatného a zdravého záhradkára.

„ Bez záhradky horšie ako bez chleba.”

Strelec Jožko R.



← newer | older →

Comments:

Posted by: Vlad on Dec. 9, 2013, 1:21 a.m.

Comment: Dvakrát je mnohonásobné navýšenie alebo nie je ? :D

Posted by: Vlado on Dec. 14, 2013, 4:02 p.m.

Comment: A možno aj nie :D

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

«После смерти на мою могилу нанесут много мусора. Но ветер истории развеет его» И. В. Сталин

«После смерти на мою могилу нанесут много мусора. Но ветер истории развеет его» И. В. Сталин


Campaign for Hardware that Supports Free Software

Campaign for Hardware that Supports Free Software

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon