Radosť dlho netrvala

By Vlado

July 29, 2014

Nuž každá pesnička ma svôj začiatok aj koniec. Aj keď niektoré dlho vyzerajú, že sú bez konca.

Písal sa rok 2005, keď som sa prvýkrát stretol s Djangom, nástrojom na tvorbu webstránok. Informáciu som dostal od ľudí rozhľadenejších a dosť rýchlo od jeho vzniku som sa stal jeho nadšeným prívržencom a propagátorom. Celé to vyvrcholilo aj v mojej domácej tvorbe do webstránky My v Toronte. Prvá verzia bola 0.95 či 0.96. Celkovo na tom nezáleži aká bola vtedy verzia. Výhodou bol ľahký rozvoj systému a to aj malými teamami. Django je napísane v Pythone, čiže znalosť tohoto jazyka mohla pomôcť vo vývoji. Tisíce nadšencov začalo vyrábať rôzne podporné moduly, ktoré sa dali ľahko doplniť do vlastného riešenia. V Django, keďže bolo stále vo vývoji, tak každá nová verzia mala aj nevýhody. Niekedy sa strácala spätná kompatibilita a niektoré príkazy v novej verzii sa museli nahradiť novou syntaxou. Často to v konečnom dôsledku bolo na prospech veci a bol aj prísľub, že s touto praxou prestanú od verzie 1 a spätná kompatibilita bude zachovaná.

Z pohľadu bežného programátora, Django malo funkcie, ktoré vyzerali ako magické a to sa veľmi znepáčilo "odborníkom" a začali Django kritizovať. Či už pravdu mali či nemali, začala tým vlastne likvidácia všetkého, čo som mal v Django rád. Keď som chcel zachovať aktuálnosť My v Toronte s vývojom Djanga, tak to znamenalo pri každej verzii kopec zbytočnej roboty, ale vydržal som, aj keď ako sa verzie množili, tak sa množili neodchytané chyby v riešení.

My v Toronte je momentálne prevádzkované vo verzií Djanga 1.6.5. a to je aj posledné Django. Aspoň pre mňa.

Dôvod?

Spomeniem len jednoducho popísateľné stavy:

1.Všetko čo bolo v Djangu magické a písalo sa jednoducho, sa nahradilo množstvom pokynov a príkazov, ktoré ani nestihli byť poriadne zdokumentované a hlavne neboli vždy ani dostatočne objasnené dôvody zmien, a čo sa vlastne chce dosiahnuť. Rovnako nikdy sa neurobila analýza, či sa aj plánovaný efekt dosiahol. Len sa valcovalo ďalej. Inak to nazvať neviem. Proste keď prišla nová verzia , ktorá veci pomenila a bez toho aby som chápal prečo, tak som musel v kóde webstránky veci zmeniť a nikdy som to nestihol urobiť v celom rozsahu , lebo prišla nová verzia, čiže Django už prestalo byť vhodné pre malé teami, na rozsiahlejšiu webstránku.

  1. Za posledný rok prišlo k takým zásadným zmenám, ako je napríklad vylúčenie komentárov z riešenia Djanga. Do verzie 1.6 boli súčasťou Djanga aj vlastné komentáre. V tejto verzii ich vyhodili a doporučili použiť externý spôsob komentárov, čiže použiť nejaký web servis, ktorý bude spravovať komentáre vašej webstránky. Hmmm. To som odmietol a podržal si staré riešenie, ktoré ale už bolo mimo rámec Djanga, čiže všetko som si musel udržiavať sám. Toto zase nie je vhodné pre malé teami..

  2. Podobná procedúra prebehla aj s Markdown Tu ide o spôsob ako formátovať texty bez použitia príkazu HTML vo vlastnom texte. Django podporovalo 3 spôsoby, ale celú podporu vyhodilo. Keďže som nehodlal prepisovať všetky články musel som si aj tu urobiť bočný model.

  3. Vo verzií Djanga 1.7 sa rozhodli vyhodiť z vlastného riešenia časť na prekladanie do iných jazykov a nahradiť ho použitím služieb inej fimy, ktorá bude slúžiť na tvorbu prekladov, ďalší web servis. Pikantné je , že preklad si aj tak musíš urobiť sám, akurát na kompiláciu prekladov a sprístupnenie použiješ službu inej firmy a preklad je tiež uchovaný u tej firmy. Dovtedy to v Django bolo elegantné a pohodlné, dokonca ani mne to nerobilo problémy pri tvorbe prekladu. Okrem systémových oznamov, vlastné oznamy si si aj tak vždy musel preložiť sám, čo Django robilo jednoducho a pohodlne, tým že využívalo funkcie Pythona. Úplnou špicou bolo zdôvodnenie prečo Django vyhodilo preklady, Dôvodom bolo len to, že nejakí odborníci napočítali, že Django má asi len 4 % operácií, čo sa požívajú na preklad. Podľa tejto úvahy ako by asi vyzerali autá, keby sa vyhodili všetky diely, ktoré majú len taký malý vplyv na činnosť vozidla ?

Suma sumárum Django dnes nie je produktom, ktorý je vhodný pre malé teami. Potrebuje špecialistov na viac činnosti, čo sú zabezpečované inými firmami, čiže používať a platiť ich služby. Služby môžu byť zo začiatku zadarmo, ale nie naveky. Až sa firma zmocní všetkých vašich komentárov, či prekladov, jedného dňa sa možno bude treba rozhodnúť, či im zaplatite to čo budú chcieť, alebo prísť o všetky komentáre či preklady. Pokiaľ všetko bolo vo vaších vlastných databázach, tak taký problém byť nemohol.

Bolo pekné zoznámiť sa Djangom, je ťažké sa s ním lúčiť ale dostal som sa do bodu, že ak mám investovať stále viac a viac úsilia, aby som dostal to, čo som mal, tak radšej to isté úsilie investujem do novej činnosti. Vybudujem to isté čo som mal, ale bez toho aby som bol zase a zase hnaný do akcie na obhajobu včerajška. Dúfam, že taký produkt existuje a takým aj ostane, keď ho začnem používať. Bye Bye Django

.



← newer | older →

Comments:

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"He who can, does. He who cannot, teaches." ** - George Bernard Shaw**

"He who can, does. He who cannot, teaches." ** - George Bernard Shaw**


I support free software

I support free software

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon